Vlissingen

SONY DSC SONY DSC
Syrian Skies [1,000 days ] Willem3 | Vlissingen | 5 en 6 april 2014.

Syrian Skies | 1,000 days is het eerste luik van het work in progress ‘Distant Suffering’.
De titel van dit work in progress verwijst naar het gelijknamige boek van Luc Boltanski – inderdaad de broer van Christian Boltanski: Distant Suffering, Morality, Media and Politics*.
‘Distant Suffering’ onderzoekt de morele en politieke implicaties voor de toeschouwer [m/v] van het verafgelegen lijden van anderen zoals die door de media gepresenteerd wordt. Luc Boltanski argumenteert dat toeschouwers zich actief kunnen betrekken op het verafgelegen lijden en daarbij ook anderen kunnen betrekken door te spreken over wat ze gezien hebben en hoe ze daarbij geraakt werden. Middels het concept van ‘de toeschouwer in de moraaltheorie van Adam Smith’, onderzoekt hij drie retorische categorieën die beschikbaar zijn voor het uitdrukken van reacties van de toeschouwer op het verafgelegen lijden van de ander: de categorie van de openlijke veroordeling, die van het sentiment en de esthetische categorie.
Ik onderzoek de laatste categorie.

Oorlog, vernietiging ( gepresenteerd in de media ) en de (vervagende) herinneringen daaraan zijn sinds 2005 ( tentoonstelling Jan Van Leeuwenstichting, papiercollageserie ‘Irak’ ) inhou-delijk onderdeel van mijn werk.
Sinds 2012 onderzoek ik daarin andere strategieën dan die van de papiercollage.

8 A4-kleurenprints [ Canon MG6150 ] op 170 grs. mat fotopapier, oplage 2 + A.P. in baklijst
Voor hoge resolutie, klik op de foto’s.

* Cambridge Cultural Social Studies | ISBN 97-8052-1573-894

Catalogus

Context
De oorlog in Syrië duurt op het moment van het creëren van SYRIAN SKIES al meer dan 1000 dagen. Al die tijd worden we overspoeld door een beeldenstroom die de verschrikkingen van die burgeroorlog laat zien. Tegelijkertijd zie je in de vorm van die beelden – en dat geldt eigenlijk voor de hele mediamieke beeldenstroom – het huiveringwekkende meer en meer esthetiseren; soms zelfs rijmend met de iconen uit de schilderkunst van de Gouden Eeuw.
SYRIAN SKIES│ 1,000 days is dus ook ‘te lezen’ als een moderne interpretatie van de beroemde Hollandse luchten van even beroemde schilders als b.v. Jacob van Ruisdael.

Die ambiguïteit doet zich ook voor op ethisch vlak: mag je de beelden van andermens ellende onderwerpen aan economische, verstikkend neo-liberale marktmechanismen? Of in te zetten voor de carrière van de kunstenaar?

De omvang en de snelheid van onze hedendaagse beeldenstroom is duizelingwekkend. Wanneer je erop inplugt consumeer je duizenden beelden per dag. De vluchtigheid is als gevolg daarvan omgekeerd evenredig met de impact.
Ik isoleer uit die stroom al jaren in allerlei uitwerkingen beelden die er voor mij toe doen en zet daarmee als het ware de klok even stil, gokkend op Adorno’s goedkeuring.

Deze serie SYRIAN SKIES│ 1,000 days is gebaseerd op een publicatie in de Volkskrant van 27 december 2013: foto’s van beschietingen in Syrië en haar gevolgen. Uit de foto’s zijn de ontploffingen geïsoleerd, uitvergroot, van kleur ontdaan en licht bewerkt. Het zwart-wit verwijst [ ook ] naar de laatste generatie die haar blik op de wereld doorheen de ogen van de media, enkel in zwart-wit waarnam; de mijne.

Het spel van lichtere en donkere partijen, opgebouwd uit een raster, is een uitstervend beeld: de meeste mensen bekijken tegenwoordig hun [media]beelden op een HD-scherm, waarbij rastering ontbreekt.

Deze uitwerking van SYRIAN SKIES│ 1,000 days sluit aan bij de presentatiepraktijk van de schouw in de eetkamer van de gegoede burgerij in de zeventiende en achttiende eeuw als dé expositieplek bij uitstek. Immers, de schouw in de eetkamer van de gegoede burgerij en de kerk waren voor schilders in de zeventiende en achttiende eeuw dé expositieplekken bij uitstek om hun werk ten toon te stellen en daarmee adspirantkopers te verleiden. Eeuwen later maakte Jan Hoet van dit gegeven zíjn concept: chambres d’amis.

Middelburg, zondag 30 maart 2014
Hans Overvliet

Werk verwerven

SYRIAN SKIES│ 1,000 days – #1

De schouw in de eetkamer van de gegoede burgerij en de kerk waren voor schilders in de zeventiende en achttiende eeuw dé expositieplekken bij uitstek om hun werk ten toon te stellen en daarmee aspirantkopers te verleiden. Eeuwen later maakte Jan Hoet van dit gegeven zíjn concept: chambres d’amis.
SYRIAN SKIES│ 1,000 days sluit aan bij deze presentatiepraktijken.

Het werk kun je verwerven door me een korte motivatie [ zeg maximaal 1 A-4 ] te mailen, voorzien van het nummer van jouw favoritie werk. Ik kies uit de mij gemailde motivaties mijn favoriete verwerver [ m/v ].
Vervolgens vraag ik je de verplichting aan te gaan het werk op een zeer prominente plek in je huis op te hangen, bij voorkeur op de plek waar je mensen ontvangt. Wanneer het werk daar hangt, maak je er een paar goede, hoge resolutie foto’s van; een paar liggende en een paar staande. Die foto’s mail je mij. Ik word daarmee eigenaar van die foto’s en kan die geanonimiseerd – uiteraard binnen een decente kunstcontext – gebruiken cq publiceren.
Wanneer ik jouw foto’s heb ontvangen, mail ik je een certificaat van het werk.

We maken over dit alles een mondelinge afspraak, berustend op wederzijds vertrouwen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.